Németh Margit

magyar-történelem szakos tanár
1941 – 2006

Megrendülten tudatjuk, hogy Németh Margit kolléganőnk hosszan tartó betegség után
2006. november 16-án elhunyt.

 


Németh Margit 1941. július 12-én született Budapesten. Édesanyja Simon Margit varrónő volt, édesapja Németh Ferenc vasesztergályosként dolgozott. Édesapját a háború alatt veszítette el, édesanyjával együtt élt a közelmúltig, aki pár héttel ezelőtt halt meg.
Margit az általános iskola elvégzését követően a Fazekas Mihály Gimnáziumban tanult, ahol kitűnően érettségizett. A következő évben felvételt nyert az ELTE magyar-történelem szakára. Az egyetem után tanári álláshiány miatt lektorként dolgozott.
1969 őszétől került iskolánkba, 1985-től a történelem munkaközösség vezetője volt, 1988-tól vezető pedagógusi címet is kapott. Tanítás mellett elvégezte az esztétika és a világnézetünk alapjai szakot is.
Munkaközösség-vezetőként munkáját nagy körültekintéssel végezte. Elkészítette a hatosztályos történelem tantervet, amelyet több iskola is átvett.
Pedagógusi munkája folyamán több diákját juttatta el a „Szép magyar beszéd” Kazinczy-versenyen az országos döntőig. Szinte minden évben készített fel diákokat az iskolanapi drámaversenyre, iskolai ünnepélyre.
Osztályfőnöki munkáját mindig áthatotta a diákok iránti nagy szeretet. Először volt iskolánkban kicsiknek (hetedikeseknek) osztályfőnöke, a matematika tagozatos osztályokat különösen szerette. Több tanítványával a gimnázium elvégzése után is szoros emberi kapcsolatot tartott.
Évekig szerkesztette diákjaival a „Szóval” című iskolai újságot.
1994-ben Arany katedra Emlékplakettet, 1996-ban Zirzen Janka-díjat, 1999-ben a Magyar Köztársaság Érdemkereszt ezüst fokozatát kapta elismerésül kiváló pedagógiai munkájáért.
2003-ban tudta meg, hogy súlyos beteg, évekig harcolt óriási kitartással ellene.
Halála óriási veszteség számunkra.

Temetése 2006. december 9-én, szombaton 11:00 órakor volt a Haller utcai Szent Vince Plébániatemplomban

Nyugodjon békében!